Blog 1: cursus gelukkig 2019

 In Blog's

Al een tijdje ben ik met mijzelf bezig om bepaalde zaken op een rijtje te zetten. Wie ben ik, waar wil ik naar toe, hoe ga ik dat aanpakken, maar het bleef zweven en werd niet concreet. Totdat Studio Elements kwam met een kennismakingsavond Gelukkig 2019. Ik heb direct mijn vrouw meegevraagd. Kunnen we samen nieuwe doelstellingen maken, kan zij met mij meedenken, en vooral; hoe kunnen we samen bepaalde doelstellingen aanpakken.

Ik worstel al een tijdje met mijn gewicht en heb veel pogingen gedaan om af te slanken, maar het lukt een tijdje en dat verval ik weer in oude gewoontes en komen de kilo’s er weer bij. Door mijn vrouw mee te nemen, hoopte ik dat er vanuit haar kant ook meer commitment voor mijn doelen zou zijn. Als ik goed bezig was met mijn gezonde voeding, kon zij soms heel lief een cake bakken… Niet echt wat ik op dat moment wilde en dan ging ik dan ook voor de bijl.

Toen we ons hadden ingeschreven voor de introductie kregen we de opdracht van vitaliteitscoach Arjen om 100(!) levensdoelen te bedenken. Dat was behoorlijk pittig. Dit ging mij ook niet gemakkelijk af en ben ook lang niet bij de 100 gekomen. Maar er waren voor mij al een paar doelen die bovenaan het lijstje stonden. Het was grappig om te zien dat mijn vrouw aan hele andere dingen dacht, dan ik.

Op naar de cursus avond. Het leslokaal zat mooi vol, met 8 mensen die ook nieuwsgierig waren. Een ieder heeft zijn belangrijkste doelen besproken, dit was erg mooi om te horen. Iedereen stelde zich open en dan merk je dat iedereen met onzekerheden zit. Je bent niet de enige. We hebben het gehad over leven en overleven. De balletjes die in de overleef stand zitten, wil je vaak rond het nieuwe jaar in 1x naar de leefstand brengen. Dus voor afvallen zou dat kunnen betekenen, alles rigoureus omgooien en direct all the way gaan. Veel sporten, strikt eten, enz. En dan ben je na 3 weken opgebrand, omdat je het niet vol kunt houden. Je vervalt weer in oude gewoontes.

Wat Studio Elements adviseert is om niet alle ballen in 1x naar de leefstand te brengen, maar om de grootste bal op te pakken en daar bewust mee aan de slag te gaan. Dan gaan de rest van de balletjes vanzelf mee. Je doet 1 ding namelijk goed en doordacht, waardoor je vertrouwen krijgt en dan lukt het gemakkelijker om de andere zaken ook aan te pakken.

Ook hebben we het gehad over hoe gedrag werkt en als je wilt veranderen, dat je daar focus voor nodig hebt. En dat slaap een ontzettend belangrijke component is om focus te behouden. Deze route van gedrag had ik tijdens coaching gesprekken al vaker gezien, maar was er nog nooit echt mee aan de slag gegaan. In latere blogs zal ik hier op terugkomen.

Na deze bijeenkomst hebben we allebei besloten dat dit een mooi en goed moment is om verder te gaan en te kijken hoe we ons gedrag echt kunnen veranderen en volhouden. Ik ben blij dat mijn vrouw ook mee wil doen, zodat we dezelfde taal spreken en ik haar hierover niks meer zelf uit hoef te leggen. Ik hoop dat we, door samen de cursus te doen, samen verder komen. In volgende blogs zullen we samen onze bevindingen met jullie delen.

Jolanda

Recent Posts
WhatsApp ons